ala Tumblr~

Tikky Tok 4 My aGe

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Ceritera Que..

~Renungan Qeeta~

Wednesday, May 29, 2013

Taaruf bersama Dia..

Assalamua'laikum..

As we know, ber-couple kan haram.. so mcm mana kita mau kenal dengan pasangan hidup kita nanti? carilah calon tu then, bacalah sini !

http://panduanislam.com/blog/2011/07/kenalilah-bakal-pasangan-hidup-anda/

Enjoy! ^_^


tqrrevolution.blogspot.com 

Fitnah Bertudung Labuh?

Assalamua'laikum..

Hye guys.. LR datang lagi dengan entrinya yang x menarik.. ngehhh~

Kali ni LR mo ceritakan kemusykilan LR mengenai tudung labuh ni.. dolu-dolu di suatu ketika yg dulu mmg LR merancang dan mengimpikan untuk memakai tudung labuh.. and one day, one moment, one time, sehhh.. tah macam mana masa tu LR keluar dengan pakai selendang yang LR labuhkan.. awal2 tu memang LR terrrinnggiiinnn sangat mo ada tudung labuh tapi memandangkan LR ni golongan less fortunate, so LR x mempunyai kuasa dari segi kewangan untuk memiliki tudung labuh ni.. oleh yang demikian (chehhh), LR decide untuk pakai shawl sahaja la sepanjang hidup bertudung ni sementara menunggu kuasa membeli.. so benda tu jadi kebiasaan n LR suka. bukannya ada sebab atau kepentingan apa pun tapi LR rasa itu satu benda yang mesti buat n benda yang betul. benda yang dituntut. memang itulah perintahnya kan.. --> untuk menutup kepala dan bahagian dada.. so kita labuhkan.. dengan pakai macam tu la LR jalani hari2 dengan karakter yang sama..

lebih kurang pakai mcm ni la..

One fine day, LR ikut kem ni.. namanya kem EIS.. best tu best juga tp kurang pengisian.. erm.. tah la.. LR ni bukannya pandai menilai sangat pun. apapun, masa dekat kem tu ada ustaz ni cakap.. " saye suke lagi korang semue pakai camni. biase2 je. daripada korang pakai tudung labuh2 lepas tu jalan berdua2 ngan lelaki. lagi teruk. mendatangkan fitnah je. " pastu LR pn tersentap.. sentap kenapa? sebab LR btudung labuh.. eh x, bselendang labuh.. ( bkn sama ka? ) memang la dekat kolej dulu LR x bdua2 ngan lelaki.. yea la.. sepa la lelaki yang mo lepak ngan LR ni.. suda la student kolej tu ramai.. huh.. orang kelas LR pn bkn jenis yang rapat ngan LR coz LR tukang bagi arahan, apa x nya.. tapi LR ni mmg suka bgeng ngan lelaki.. ngan pompuan boleh jugak tapi susah maintain.. byk kena jaga.. heh.. cakap macam diri bukan pompuan kn.. tapi tu la hakikatnya. LR lg suka kawan ngan lelaki.. lagi best yang gila2 sempoi tp gentleman. fuhh.. best.. walaupun sebenarnya itu bukanlah yang terbaik. so then LR x tau suda whats next.. mo pakai labuh atau biasa2 macam dulu2..  hmm.. yg sebenarnya takut la kan.. takut dengan keadaan.. takut masa depan.. takut yang tah apa2 la.. heisy..


Kesimpulannya, LR pakai ja labuh.. sbb yg tu susah sikit.. bila ada hati mo pakai ni biar la pakai ja.. nanti kalau xda hati mo pakai suda, ingat senang ka mo pakai.. yang lain2 tu LR adjust kemudian.. adjust apa LR pun x tau tapi LR cuba sedaya yang mampu untuk pastikan tindakan LR x memudaratkan n x mendatangkan fitnah dalam agama.. hmm..

walau apa pun, pengorbanan sangat diperlukan..

[ copy from http://panduanislam.com/blog/]
Bestnya dapat pakai macam ni.. fuhhh.. 




Saturday, March 23, 2013

Bila Hatiku Berbicara

Assalamua'laikum and Aloha tu everybody..

LR xda cerita sangat pun..tp ni mau 'kabo' kata org negeri tu, tadi LR tgk crta seram..tajuk dia 'mama'.. sedih jugak la cerita tu..cerita dia pasal 2 org budak kena culik oleh bapa sendiri lepas tu keta tu eksiden, tp x mati..bapa dorg bwa jalan pnya jalan tjumpa rmh..smpai sana bapa dia kna bunuh oleh ghost..hehe..5 tahun dorg kna bela oleh ghost tu yg dorg call as mama..bila pihak polis jmpa budak tu balik mcm2 la jadi..crta tersiratnya, crta ni tunjukkan mcm mana kasih syg seorang ibu tu kpd anak dia...also sygnya ayah smpai boleh myebabkan seorang ayah tu hilang rasional.. plng penting, bagaimana keras dan kasarnya perempuan itu zahirnya, tapi hatinya tetap hati perempuan yang lembut dan punyai rasa sayang sbgai seorang ibu..walaupun bukan ibu lg..setuju x??

Hmm..Bila tau crta tu mcm tu, sedih plak teringat rumah..hmm.. ni la perjuangan seorang pelajar dalam mencari ilmu demi mengejar cita-cita dan impian..cewahh...sebagai seorang hamba pula, tarbiyah buat diri, iman dan agama.. xkan selamanya kita kena tinggal di rumah ja kan? Allah suruh kita terokai alam ciptaanNya ni untuk mendapatkan ilmu juga melihat betapa besarnya kekuasaan Allah itu sehingga terciptanya nature.. disitu kita boleh memantapkan aqidah dan iman kita bukan? juga belajar ni bukan sahaja untuk mendapatkan kerjaya pada masa hadapan..tetapi juga untuk ummah..majukan masyarakat Islam..kukuhkan negara dengan pentadbiran yang berpaksikan syariat agama.. demi Islam yang tercinta.. kata-kata seorang kakak senior yang x pernah jemu bagi nasihat dan motivasi dikala diri lemah dan tewas oleh hasutan syaitan yang x suh study..hehe.. take note ye fellow friends yang masih study tu..

---> soalan hari ini, apa khabar iman??? O.o?
http://2.bp.blogspot.com/-r3Y9_by7nl4/TeEEu3kLACI/AAAAAAAABDM/NaXelwf_u8I/s1600/wall%2Bapa1.jpg


Hmm..lagi satu mau share, smlm LR chat dgn adik En.Kurus ni.. selama ni LR x penah tengok rupa adik tu cmna, x kenal dia ni orgnya mcm mana...tp smlm dia ubah gmbr dia..1st time tgk gmbr dia..what's shocking is, (bukan negative la but bnda x penah jangka kan..so terkesima jugak la) rupanya adik dia ni guna niqab or we say purdah.. respon LR ; terkedu..kelu.. x tau la mau ckp apa.. rasa tersentuh di hati kecil ni.. bukan setakat hati, tapi diri ni terasa kerdil sekali mcm semut..umpama anai-anai la pula.. selama beberapa hari kenal dgn adik ni, slalu bg nasihat dan kata-kata semangat utk dia..x sangka kekuatan yg dia ada lebih dari diri kerdil ni punya.. bukan mau mengaibkan diri, tapi LR berjinak dgn tudung pun start form 2...sblm tu mmg pakai juga tp di sekolah ja pun...dia ni, form 2 suda berpurdah.. di usia begini dia sudah pandai bawa agama dalam diri dia shingga dgn mudahnya dia pandu diri dia dalam segenap sudut perkara yang dilakukan.. simple, dia pandai jaga diri dia la... kalau dibandingkan dengan diri si tukang taip ni, mmg jauh bezanya.. bagai langit dan bumi, mungkin.... memangla dia x hebat sehebat-hebatnya mahupun sempurna..malah dia juga ada salah silapnya.. tipulah kalau cakap dia ni xda kekurangan.. tapi apabila ditolak kekurangan tu, jelaslah kehebatan yang terselindung.. <--- chehh ayat.. =P

https://si0.twimg.com/profile_images/2655301113/a4a8e513d429e93ba05f4190b8f768f9.jpeg


panjang bicara, LR share gmbr dgn dia..kononnya mahu mbuktikan yg LR x gemuk..tapi lain pula jadinya.. si dia menyedarkan LR yg selama ini tahu tapi buat x tahu psl pgunaan inner bju tuh.. sudah tpampang di mana2, terutama di facebook la kan, bgtau inner ketat tu mnunjukkan bentuk body so haram bagi pmpuan..yes...mmg..tp ada LR kisahkan semua tu?? kisah...tapi x praktikkan.. hah.. smlm kna tnya ckit ja suda mcm mkn lada cili padi sebotol.. padan muka! so kepada yg sbnrnya sama mcm LR, take note la ya..jgn tggu smpai ada org yg brni bg teguran dgn kita..or mahukah tggu malaikat maut yg dtg bgtau?? tidak la pula kan... kita juga pnya maruah dan agama..jadi tunjukkanlah...dimana agama kita itu? O.o?

http://2.bp.blogspot.com/-5MHNV6TADds/TbWTYlishDI/AAAAAAAAAMY/Y0J4fhNS4zY/s400/ingat-mati.jpg


yang penting, peringatan yang menusuk itu lebih baik drpd peringatan soft and steady.. x caya? tnya diri... yg mana lebih mmberi kesan bila pesanan diberi?

erm...mungkin itu sahaja dari LR kali ini..moga bermanfaat..
hehe.. beginilah kalau sudah mula berbicara blog words..when the heart starts talking.. can't stop!! awalnya ckp xda cerita...pastu bila start ja type ada ja bnda yg busybody mau kluar jgk.. maka terhasillah entry yg panjang berjela ini..
minta maaflah wahai readers.. =/

sekian saja, <3 from LR..
Assalamua'laikum n dadaaaa~ ^_^

Wednesday, March 13, 2013

Lafaz Yang Tersimpan :')

Assalamua'laikum all readers.. hehe.. lama x buat entry.. Barakallahufik.. ^_^

today LR mau cerita pasal seorang kawan ni.. LR kenal dia masa dekat PLKN..
erm...LR x rapat pn dgn dia msa di kem tapi tah kenapa lepas kem tu bleh plak rapat ngan dia..
dia someone yang blagak cool tapi sbnrnya x pun..hensem tuuuuuuuu x bleh ckp la kn..anugerah Allah..tp bg LR dya comel..ahahahaha! dgn LR dia caring sangat..baik hati..tu pasal la LR jatuh hati dengan dia..tp x jatuh cinta lg.. ni la bahayanya hati yg lemah..x tegas dgn pendirian sndiri.. DIa itu adalah si KURUS...

kami salu contact..smpaikan skrg ni x sah kalau shari x contact..dlu x jugak camni...hmm.. x lama lepas tu LR sedar, Allah x terima hubungan mcm ni.. so LR cuba jgk.. cubaan yg bkali2 utk x contact stiap masa.. tp cubaan tu sntiasa gagal.. mlm isnin lalu, LR tnya la bleh ka kalau x cntc salu..dia mula tu mcm ragu2, tp lpas tu dia stuju...ok ja..tp LR pula yg x bleh trima keadaan..hmm..mlm tu dia buat x kisah..so LR pn rsa sedih, walaupun x tau knapa..before tidur, unexpectedly LR nangis...x berniat pn mau nangis tapi tah knapa tiba2.. rasa bsalah btul dgn dia..sbb rsa mcm LR mainkan dia plak..lbih2 lagi rasa bsalah dgn Allah.. LR langgar perintah dia..apa yg LR buat mndekati zina..na'uzubillah..sbb tu kna tgglkan.. :'(

tapi, LR masih harap yg kami masih boleh kawan n...if only there's a chance for us..hmm..but it is impossible..kami jauh..mrentasi laut china selatan..kami bbeza..walaupun sma2 manusia.. LR syg dia..tp x jgk ngaku apa2 ngn dia..just bgtau LR syg dia ja..hmm..mungkin tu pn slh jgk..tp ntah la...



for that, LR mau dedikasikan satu lagu buat DIA..
bertajuk Lafaz yang Tersimpan by UNIC.. huhu.. *touching*


Luluh hatiku yang sayu
Menatap wajahmu tenang dalam lena
Kasih zahirkan laku
Sedangkan bibirku jauh dari lafaznya

Dan raut tuamu membekas jiwaku
Meredakan rindu mendamaikan kalbu
Tak mungkin kutemu iras sentuhanmu
Biarpun kuredah seluruh dunia
Mencari gantimu

Betapa sukarnya menyusun bicara
Meluahkan rasa menuturkan sayang
Kasih yang terlimpah hanya sekadar
tingkah
Cuma ungkapan kebisuan yang
melindungkan kalimah rahsia

Masih kubiarkan waktu
Melarikan lafaz kasihku padamu

Mengapakah sukar menyusun bicara
Meluahkan rasa menuturkan sayang
Kasih yang terlimpah hanyalah sekadar
tingkah
Cumalah ungkapan bisu kalimah rahsia

Apakah yang hilang andai dilisankan
Bait penghargaan penuh kejujuran
Tak mungkin terlihat cinta yang merona
Jika hanya renungan mata yang bersuara
Bukan tutur kata

Tiada lagi ertinya pengucapan
Andai akhir nafas di hujung helaan
Sebelum mata rapat terpejam
Usah biar kehilangan
Menggantikan lafaz yang tersimpan



taken from : http://liriknasyid.com/index.php/lirik/detail/2653/unic-lafaz-yang-tersimpan.html

tu sja dari LR kali ni,
thanks for reading coretan x rasmi buat dia.. =)



There was an error in this gadget

~Greatest Person~

There was an error in this gadget